Media
Blog: Duurzaam Chalet – (h)eerlijk ontspannen (Juni 2015)
De eerste mooie dagen van het voorjaar zitten er al weer op. Toch duurt het elk jaar weer lang voordat we met volle teugen kunnen gaan genieten van het buitenleven; het ontluiken van het eerste groen, de warmte van de zon op je huid en het zingen van de vogels. Leven dicht bij de natuur is een onbetaalbaar voorrecht.
Dit voorrecht viel mijn vriendin en mij te beurt nu wij als eerste gasten gebruik mochten maken van het nog gloednieuwe Duurzaam Chalet op het VeluwsBospark in Putten. Lees verder
‘Nederland Heeft Het’ op bezoek bij VeluwsBospark (RTL4, februari 2015)
https://www.youtube.com/watch?v=QaMkU4J8b8w&feature=youtu.be
DE ZON ALS BONDGENOOT & DUURZAME CHALETS (PDF)
Verschenen in “Op Verkenning”, februari 2015, een uitgave van Vitale Vakantieparken.
Tekst: Toon van der Stappen
Vormgeving: AMC Ton Pors
Zonneschijn en recreatie vormen altijd een aangename combinatie. Bij het VeluwsBospark in het buurtschap Krachtighuizen in Putten geldt dat in dubbel opzicht. Maar liefst 260 zonnepanelen leveren de energie voor het volledige park. En dat is zeker niet de enige stap op weg naar een duurzame toekomst. Eigenaar Henk van Elten ontwikkelt samen met architect Joost van Ettekoven duurzame chalets. De eerste daarvan staat al als prototype te pronken.
De geschiedenis van het VeluwsBospark gaat ruim veertig jaar terug. Toen werd er door de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij een stuk grond ontwikkeld voor recreatiebestemming. De structuur van de oorspronkelijke opzet is nog deels herkenbaar op de huidige plattegrond. “Clusters van telkens zes kavels in een taartpuntvorm, dat was destijds een prima formule,” zegt de eigenaar. “Wij veranderen nu gaandeweg die structuur. Enerzijds omdat de eerste huisjes aan vervanging toe zijn, anderzijds omdat de markt wat grotere huisjes verlangt. Als er drie kavels naast elkaar vrijkomen, dan maken we er twee van. Daardoor – en tevens vanwege een aantal uitbreidingen – verloor de toenmalige naam van het park ‘De Zeskamp’ zijn betekenis. Sinds eind 2013 heten we ‘VeluwsBospark’.”
Rustzoekers
Op het park staan ongeveer honderd vakantiewoningen. Het zijn allemaal chalets die eigendom zijn van de bewoners. Dat geldt niet voor de kavels, want die zijn verhuurd. Eén bungalow wordt telkens voor korte tijd verhuurd aan belangstellenden, zodat zij zich kunnen oriënteren en van de sfeer van het park en de omgeving kunnen proeven.
De doelgroep bestaat uit mensen van veertig jaar en ouder die geen kinderen onder hun hoede hebben. “We hebben geen speelgelegenheden voor kinderen en geen horeca. Mensen selecteren ons juist om die reden. Zij komen hier voor de natuur en voor de rust. Het Speulderbos en het Sprielderbos zijn onze attracties.”
Respect voor milieuaspecten
Dertig jaar geleden nam Henk van Elten, samen met zijn vrouw Alice, het park over. Volgens hem zal er altijd een doelgroep blijven bestaan met belangstelling voor een eigen vakantiehuisje op de Veluwe. De toekomst ligt bij duurzaamheid en bij zoon Auke, die op termijn met schoondochter Maaijke het bedrijf overneemt. “Wij richten ons op mensen die bewust bezig zijn met de leefomgeving en respect voor het milieu hebben. Duurzaamheid beschouwen wij als een belangrijk onderdeel van ons beleid. Dat komt tot uiting in onze innovaties en zeker ook in de zaken die al sinds jaar en dag gewoonte zijn op het park. Zo onderhouden we het groen zonder milieubelastende middelen, hebben we een centrale plek voor de inzameling van recyclebare materialen en composteren we al het groen- en tuinafval voor eigen hergebruik. Op het parkeerterrein kunnen bezoekers gratis hun elektrische auto of hybride opladen.”
Zonnepanelen
Na een eerdere uitbreiding met het gedeelte dat Damhert heet, benutte Van Elten enige tijd geleden de kans om een voormalig bosperceel aan het terrein toe te voegen. “We hadden behoefte aan enige mate van schaalvergroting, omdat we op de kritische grens van vijf hectare zaten. Een klein gedeelte van het perceel van twee hectare was vervuild door vloeistoffen uit auto’s. In overleg met de gemeente Putten en de provincie zijn we overeengekomen dat wij de sanering uit zouden voeren. De schoonmaak hield in dat een fors deel van de bomen wegmoest en dat de grond moest worden afgegraven. Vanuit het saneringsoogpunt mochten bij de herbeplanting geen diepwortelende gewassen, dus geen bomen, meer gebruikt worden. Wij hebben gekozen voor inheemse beplanting, zoals meidoorn, esdoorn, hulst en de Gelderse roos. Die begroeiing blijft laag en zo ontstond een ideale plek om zonnepanelen te plaatsen.” De 260 zonnepanelen beslaan inmiddels een oppervlakte van 429 vierkante meter en leveren 55.000 kilowattuur per jaar. Ter vergelijking: een Nederlands huishouden verbruikt per jaar gemiddeld 3.300 kWh.
Natuurlijke materialen
Op het nieuwe parkgedeelte, dat toepasselijk de naam Gelderse roos draagt, is als voorlopige kroon op het duurzaamheidsbeleid het eerste duurzame chalet verrezen. Vervaardigd door Kraaikamp uit Biddinghuizen, de vaste bouwer van het VeluwsBospark. Bij de bouw is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen met een lange levensduur. De buitengevels zijn voorzien van ‘Platowood’, Europees vurenhout dat zonder chemische middelen is verduurzaamd. De binnenwanden zijn afgewerkt met leem. De wanden zijn bovendien voorzien van een dikke laag natuurlijk vlas-isolatiemateriaal. Het dak is beplant met sedum. Dit houdt het chalet in de zomer langer koel en werkt geluiddempend. De driedubbele beglazing zorgt voor een minimaal energieverlies. Voor de verwarming maakt het duurzaam chalet gebruik van een warmtepomp met bodemcollector in combinatie met vloerverwarming. Hierdoor zijn geen cv-ketel en radiatoren meer nodig. Het systeem wekt ook warmte op voor het kraanwater in de keuken en de badkamer.
Beleving
Henk van Elten benadrukt dat er veel aandacht wordt besteed aan de beleving. “De chalets komen allemaal op terpen te staan en ze zijn richting het zonlicht gesitueerd. Het keukenblok staat gezellig centraal in de woonruimte en de nokhoogte is opvallend. Het prototype heeft een oppervlakte van 55 vierkante meter. Omdat wij behoren tot de groep geselecteerde ondernemers die in de gemeente Putten vakantiewoningen tot 75 vierkante meter mag bouwen, krijgt het tweede duurzame chalet in ieder geval die afmeting. Naast recreanten tonen ook andere ondernemers hun belangstelling. Ik sluit daarom niet uit dat we eveneens op andere locaties duurzame chalets gaan plaatsen.”
TREND IN RECREATIESECTOR
Recreant kan op duurzame vakantie (PDF)
Met de introductie van eco-chalets denkt het VeluwsBospark in Putten een nieuwe trend in de recreatiemarkt te presenteren.
Door Hemmy van Reenen
De Stentor, woendag 30 juli 2014
PUTTEN – Eind deze maand komt de Puttense wethouder Roelof Koekkoek op bungalowpark VeluwsBospark een eco-chalet in gebruik nemen. Dat de wethouder zich leent voor een dergelijke klus is niet vreemd, want VeluwsBospark zegt innovatief te zijn in de recreatiewereld en met de duurzame bungalow een nieuwe doelgroep aan te spreken.
Duurzaam ondernemen is soms een beetje een uitgehold begrip geworden, maar bij het VeluwsBospark wil men concreet inhoud geven aan het woord.
“Het concept is nieuw,” zegt ondernemer Henk van Elten, die tot enkele maanden geleden ook voorzitter was van de Puttense Recreatie Ondernemers Vereniging. Hij volgt de veranderingen binnen de recreatieve sector op de voet. “We hopen hiermee een nieuwe doelgroep aan te spreken. Een andere mannier van recreëren.”
Het recreatiebedrijf aan de rand van Krachtighuizen loopt vaker voorop in de markt. In 1974 kwam de commissaris van de Koningin naar Putten om het eerste groots opgezette bungalowpark van de Nederlandse Heidemaatschappij te openen aan de Oude Garderenseweg 3. Het park heette destijds De Zeskamp en had ruim 70 bungalows. Een park zonder restaurant of kinderattracties.
In 1986 nam Henk van Elten het bedrijf over. Milieu heeft voor hem altijd een hoge prioriteit gehad, daarom introduceerde hij lang geleden al een milieustraat op het bungalowpark, met gescheiden inzameling van verschillende afvalstromen.
Vorig jaar zomer kwam wethouder Ard Kleijer een flink areaal aan zonnepanelen openen, waarmee het bedrijf zelfvoorzienend is in energieopwekking. Op het park staat een oplaadpaal voor elektrische en hybride auto’s, waar recreanten gratis gebruik van mogen maken. Binnenkort volgt een oplaadpaal voor elektrische fietsen.
En nu is er dus de duurzame bungalow, ontwikkeld door architect Joost van Ettekoven van het bedrijf ii studio in Zeist. De bungalow heeft isolatie met vlas, veel glas op het zuiden, een sedumdak met mos, een warmtepomp haalt via een koperen leiding energie uit de grond, er zit leemverf op de muren, de gevels zijn Europees vurenhout dat met een thermische behandeling is opgewaardeerd tot bijna hardhoutkwaliteit. Een speciaal ventilatie systeem in de wanden houdt de bungalow vochtvrij.
Het chalet is een prototype, waarmee Henk van Elten, zijn zoon Auke en schoondochter Maaijke van der Eem verder willen door het door te ontwikkelen. Dit eerste model is 55 vierkante meter groot, volgend jaar gaan de recreatieondernemers een exemplaar van 75 vierkante meter bouwen, dat ongeveer 125.000 euro zal kosten.
Van Elten: ”Het duurzame chalet is ongeveer een kwart duurder dan een standaard bungalow. Maar hij kan langer mee. Vroeger was de levensduur van een houten chalet tussen dertig en veertig jaar, deze gaat zeker vijftig jaar mee. De onderhoudskosten zijn lager. De energiekosten zijn bijna nul. Ik denk dat de terugverdientijd van de extra investering rond de tien jaar ligt.”
De bungalow staat op een terp. Ook de volgende eco-chalets komen op terpen te staan, zodat een glooiend landschap ontstaat. “Niet meer dat kaarsrechte van de ouderwetse bungalowparken. Dit is de recreatie van de toekomst,”denkt Van Elten.